Verschil tussen walkie talkies en portofoons?

Verschil tussen walkie talkies en portofoons?

Een walkie talkie is een draagbaar communicatie apparaat dat eventueel zonder infrastructuur kan worden gebruikt. De eerste draagbare walkie talkie stamt uit 1937 en woog circa 5,5 kilo. Vandaag de dag zijn het kleine handzame apparaten en hebben ze een gewicht van onder de 500 gram. Er zijn diverse walkie talkies verkrijgbaar van verschillende merken. Bij Walkies.nl vind je enkel en alleen A-merken zoals Motorola, Kenwood, Icom en Hytera.

Er zijn twee type walkie talkies:

Vergunningsvrije walkie talkies

De vergunningsvrije walkies talkies worden vaak aangeduid als licentievrije of PMR446 walkie talkies. Dit communicatiemiddel maakt gebruik van door de overheid vrijgegeven frequenties. Walkie talkies werken op 8 frequenties in de band van 446MHz. Doordat deze 8 frequenties in alle walkie talkies zitten, is de kans op medegebruikers op jouw locatie groot. PMR446 walkie talkies hebben tevens een beperkt zendvermogen van 500mW en in tegenstelling tot portofoons kan het bereik niet worden vergroot.

Vergunning plichtige portofoons

Deze vorm van walkie talkies worden portofoons genoemd. Zij zijn naast een stuk duurder ook een stuk krachtiger. Voor dit type communicatiemiddel dient de eindgebruiker een zendvergunning af te nemen bij het Agentschap Telecom. Vergunning plichtige portofoons werden in de beginjaren met name gebruikt door hulpdiensten zoals defensie, politie, brandweer en ambulance. Tegenwoordig wordt dit type communicatiemiddel door vele bedrijven omarmt en gebruikt als operationele bedrijfscommunicatie. Een ander groot verschil met vergunningsvrije walkie talkies is dat het bereik van een portofoon wel kan worden vergroot.

Voor meer informatie over walkie talkies en portofoons kun je contact met ons opnemen.